ExpressPCB یکی از نرم افزار رایگان الکترونیک است که توسط آن می توان فیبر مدار چاپی طراحی کرد. این نرم افزار توسط شرکت ExpressPCB که در زمینه تولید فیبرهای مدار چاپی فعالیت دارد، به صورت رایگان ارائه شده است.
کار با ExpressPCB بسیار ساده است و در کتابخانه های آن اغلب قطعات معروف الکترونیک یافت می شود. ExpressPCB از دو بخش ExpressSCH برای طراحی شماتیک و ExpressPCB برای طراحی PCB تشکیل شده است، این دو نرم افزار با هم ارتباط پیوسته دارند و طراحی فیبر مدار چاپی در آنها در سه مرحله زیر انجام می شود، برای نمونه من برای مدار زیر یک pcb طراحی می کنم:
برای طراحی شماتیک از منوی استارت و زیر منوی ExpressPCB گزینه ExpressSCH را انتخاب کنید و در محیط ExpressSCH از منوی component گزینه component and symbol manager را انتخاب نمایید تا کتابخانه نرم افزار باز شود:
با کلیک کردن بر روی کلید find قطعه دلخواه خود را پیاده کنید و سپس بر روی کلید insert into schematic کلیک کنید تا قطعه در سند شماتیک قرار گیرد. در صورت نیاز در همین پنجره می توانید با کلیک کردن بر روی کلیدهای
قطعه را در جهت دلخواه بچرخانید. در صورتی که نمی توانید قطعه مورد نظر خود را پیدا کنید، نگران نباشید، در این نرم افزار امکان ساخت قطعه جدید نیز وجود دارد، جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش ساخت قطعه جدید، جمله “Making Custom Schematic Component” را در راهنمای نرم افزار جستوجو کنید.
بعد از انتخاب قطعات مورد نیاز از کتابخانه، برای ایجاد ارتباط میان دو قطعه (سیم کشی) کافی است در تولبار سمت چپ گزینه place a wire را انتخاب کنید و سپس بر روی پایه قطعه مبدا کلیک کنید و بعد بر روی پایه قطعه مقصد کلیک نمایید. برای قطع کردن سیم، یک بار راست کلیک نمایید. در تصویر زیر نام گزینه های موجود در منوبار سمت چپ نرم افزار نمایش داده شده است:
- برای چرخواندن یا کپی کردن قطعات، یک بار بر روی آنها کلیک چپ کنید تا انتخاب شوند و سپس بر رویشان راست کلیک کنید و از منوی باز شده گزینه مناسب را انتخاب نمایید.
- برای جایجایی قطعات، ابتدا آنها را با یک بار کلیک انتخاب کرده و سپس به مکان دلخواه بکشید و رها کنید.
- برای تغییر مشخصات هر یک از قطعات، دو بار بر رویشان کلیک کنید. شما باید تمامی قطعات را شماره گذاری کنید، مثلا اگر 2 عدد خازن در شماتیک شما وجود دارد، با آنها را با c1 و c2 نام گذاری کنید ، نام هر دوی آنها نباید c باشد.
تصویر زیر سندشماتیک مدار مذکور را نمایش میدهد، جهت کسب اطمینان از درستی اتصالات، از منوی file گزینه Checking the Schematic for Errors را انتخاب نمایید، با این کار در صورت وصل نبودن قطعات یا وجود مشکل در شماره گذاری آنها یا … خطایی نمایش داده می شود. بعد از انجام اینکار شماتیک را ذخیره کنید.
برای طراحی PCB از منوی استارت و زیر منوی ExpressPCB گزینه ExpressPCB را انتخاب کنید، سپس در پنجره باز شده از منوی File گزینه Link schematic to PCB را انتخاب نمایید. تصویر زیر نام گزینه های موجود در منوبار سمت چپ نرم افزار ExpressPCB را نمایش می دهد:
بر روی گزینه Place a component (
) کلیک کنید و در پنجره باز شده فوت پرینت (علامت اختصاری سند pcb) مناسب با قطعات موجود در سند شماتیک را به سند pcb اضافه کنید:
بعد از آوردن تمامی قطعات از کتابخانه به سند PCB مطابق توضیحات ارائه شده برای سند شماتیک، آنها را در مکان مناسب قرار داده و شماره گذاری نمایید، شماره گذاری باید مطابق با شماره گذاری قطعات سند شماتیک انجام شود. در سند PCB، کارد زرد رنگ، ابعاد سند PCB را مشخص می کند. برای تعیین ابعاد PCB ابتدا از منوی view گزینه option را انتخاب کرده و در پنجره باز شده، در بخش display unit گزینه mm را انتخاب نمایید تا اندازه ها به میلی متر نمایش داده شود. سپس کادر زرد رنگ را از سمت راست به سمت چپ یا از پایین به سمت بالا بکشید و ابعاد برد را بر روی مقدار دلخواه تنظیم کنید (در صورتی که گوشه بالا-سمت چپ برد مختصات صفر-صفر باشد ، گوشه پایین سمت راست ، ابعاد برد را نمایش می دهد).
بعد از انجام مراحل بالا، در منو بار سمت چپ بر روی گزینه Place a trice (
) کلیک نمایید و سپس در منوبار، قطر و نوع لایه را انتخاب کنید، قطر مناسب برای خطوط عادی معمولا 0.3 تا 1 میلی متر و قطر مناسب برای خطوط تغذیه، معمولا 1 تا 5 میلی متر میباشد. همچنین در صورتی که فیبر مدار چاپی مورد نظر شما 1 لایه است باید گزینه bottom copper layer را انتخاب نمایید.
بر روی پایه یکی از قطعات کلیک کنید، همانطور که مشاهده میکنید، پایه سایر قطعاتی که باید به قطعه مذکور متصل شوند، آبی رنگ میشود. مسیر کشی را ادامه دهید تا به پایه قطعه مقصد برسید و یک بار کلیک کنید، برای خروج از حالت مسیر کشی، یک بار راست کلیک نمایید.
3- ساخت PCB:
از منوی فایل گزینه print را انتخاب نمایید و تنظیمات پنجره باز شده را مطابق تصویر زیر انجام دهید:
سند PCB را پرینت بگیرید و با استفاده از یکی از روش های ساخت PCB، مدار خود را بسازید. البته در کشور های خارجی میتوان مستقیما از طریق نرم افزار سند PCB را برای شرکت ExpressPCB ارسال کرد، پس از پرداخت هزینه، این شرکت فیبر مدار چاپی را می سازد و آن را برای طراح از طریق پست ارسال می کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره ، گزینه های موجود در منوی layout در نرم افزار ExpressPCB را مشاهده کنید.
این نرم افزار دارای امکانات دیگری نیز می باشد که در منوی help میتوانید اطلاعات بیشتری را در موردشان کسب کنید.
دانلود کنید:
- ویژگی های نسخه جدید
- سیستم مورد نیاز برای نصب
- اطلاعات بیشتر و دانلود
ویژگی های اضافه شده به ورژن های مختلف نرم افزار را در این صفحه مشاهده کنید.
این نرم افزار بر روی نسخه های مختلف سیستم عامل ویندوز قابل نصب است.
ورژن نرم افزار: ExpressPCB Plus ورژن 2 و ExpressPCB Classic ورژن 7.9.0
اطلاعات بیشتر: سایت expresspcb
کتاب ها و مطالب آموزشی:-
دانلود نسخه Classic:
Download “ExpressPCB” ExpressPCBClassic7.9.0.nonlinear.ir.rar – 382 بار دانلود شده است – 16 مگابایت
دانلود نسخه Plus:
Download “ExpressPCB” ExpressPCBPlus2.0.0.nonlinear.ir.rar – 346 بار دانلود شده است – 18 مگابایت
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت نسخه های فوق به این آدرس مراجعه کنید.
پسورد فایل:nonlinear.ir