پورت سریال که با نام های پورت com یا پورت RS232 در کامپیوتر و پورت UART یا USART در میکروکنترلرها شناخته می شود، یکی از پورت های پرکاربرد است که از آن جهت ایجاد ارتباط سریال میان کامپیوترها، میکروکنترلرها یا میان میکروکنترلر و کامپیوتر به وفور استفاده می شود. در پروتکل RS232 دو خط ارتباطی اصلی و شش خط برای ارسال وضعیت و یک خط مشترک (زمین) وجود دارد. اتصالات تجهیزات برقی و الکترونیکی به یکدیگر توسط این پروتکل بسیار ساده بوده و سورس ها و آموزش های زیادی برای استفاده از این پروتکل در نرم افزارها و کامپایلرهای مختلف (برای تمامی میکروکنترلرها) وجود دارد.
مهندسان الکترونیک، از این پورت جهت ارسال داده میان سخت افزارهای مختلف و کامپیوتر استفاده می کنند. یکی از مشکلاتی که بر سر راه برنامه نویسی و راه اندازی این پروتکل وجود دارد این است که در هنگام تست عملی نرم افزار و سخت افزار، داده ای میان آنها مبادله نمی شود و معلوم نیست مشکل در سمت گیرنده است یا فرستنده. برای رفع این مشکلات می توانید از نرم افزار Docklight که در ادامه معرفی کرده ایم استفاده کنید.
استفاده از Docklight جهت تست ارتباط میان سخت افزار ( میکروکنترلر ) و کامپیوتر:
هنگامی که بعد از آماده سازی سخت افزار میکروکنترلری و نوشتن نرم افزار کامپیوتری و اتصال سخت افزار به کامپیوتر، نمی توانید از پروژه جواب بگیرید، کافی است نرم افزار Docklight را بر روی سیستم خود نصب کرده و آن را اجرا کنید.
بعد از باز شدن نرم افزار، پنجره خوش آمد گویی را ببنید و از منوی tools گزینه project setting را انتخاب کنید، در این پنجره باید نرخ انتقال داده (baud rate )، بیت تشخیص خطا (parity)، تعداد بیت های داده (data bits) ، تعداد stop bit و نام پورتی که سخت افزار به آن متصل شده را تنظیم کنید و سپس بر روی ok کلیک نمایید:
بعد از انجام تنظیمات از منوی tools گزینه keyboard console on را انتخاب کنید، در این حالت نرم افزار پورت com تعریف شده را باز کرده و آماده دریافت و ارسال داده می شود و در صورتی در منو بار گزینه stop communication ظاهر نشد، از متوی run گزینه start communication را انتخاب کنید.
اکنون در بخش ویرایشگر نرم افزار، شروع به تایپ کردن کاراکتر های دلخواه خود نمایید. تمامی داده ها به محض تایپ شدن به پورت com ارسال می شوند، شما می توانید با فشردن کلید enter کارکتر های r\n\ ( خط جدید) را به سخت افزار ارسال کنید. تمامی پیغام های دریافتی از سخت افزار، به صورت خودکار در ویرایشگر نمایش داده می شود. شما می توانید داده ها را در فرمت های مختلف ASCII یا HEX یا دسیمال یا باینری به سخت افزار ارسال کرده یا داده های دریافتی از سخت افزار را در این فرمت ها مشاهده کنید.
یکی از قابلیت های مهم Docklight ارسال داده با ترتیب دلخواه است (sequence) است، برای استفاده از این قابلیت از منوی Edit گزینه edit send sequence list را انتخاب نمایید.
فرض کنید می خواهیم با استفاده از ماژول sim900 یک sms ارسال کنیم، در این حالت باید ماژول را به یکی از پورت های com سیستم خود متصل کرده و AT COMMAND های زیر را به آن ارسال کنیم:
- AT
- AT+CMGF=1
- AT+CMGS=”09*****0000″
- >TYPE MSG
- 26
در صورت استفاده از نرم افزارهای دیگر(نرم افزارهای دیگری که برای کار با پورت rs232 ارائه شده اند) بعد از هر بار ارسال دستورات بالا، باید مجددا آنها را تایپ کنیم، اما در Docklight می توان هر خط دستور را در یک sequence مطابق تصویر زیر وارد کرد و آنها را به ماژول ارسال نمود. برای وارد کردن هر خط داده در پنجره edit send sequence، ابتدا شماره sequence را انتخاب کنید(برای اولین sequence به صورت پیش فرض شماره 0 در نظر گرفته می شود)، سپس در بخش مشخص شده در تصویر بالا نام sequence را وارد کنید و در نهایت بعد از تایپ کردن کدهای دلخواه ( مثلا AT یا AT+CMGF=1 ) در بخش دوم، بر روی applly کلیک کنید تا sequence ذخیره شود.
برای وارد کردن sequence بعدی در بخش انتخاب شماره بر روی کلید < کلیک کنید و مراحل فوق را تکرار نمایید. جهت افزودن کاراکتر های/n و /r به ترتیب کلیدهای shift+crtl+enter و Ctrl+enter را فشار دهید. توجه داشته باشید که در در ویندوز از ترکیب r\n\ و در گنو/لینوکس از n\ برای رفتن به سطر جدید استفاده میشود. (این کاراکتر ها معادل فشردن کلید enter هستند).
در Docklight علاوه بر قابلیت ارسال ترتیبی داده، قابلیتی نیز برای دریافت ترتیبی داده وجود دارد که با استفاده از آن می توان عملیات های مختلفی را در ازای کد های دریافتی از سخت افزار انجام داد، از منوی edit گزینه یedit receive sequence list را انتخاب نمایید:
مانند بخش قبلی شماره و نام و کد دلخواه را وارد کنید. در بخش answer می توان یکی از sequence های که در بخش edit send sequence list معرفی شد را به سخت افزار ارسال کرد. در بخش های commant و trigger و stop نیز امکاناتی برای درج توضیح در ویرایشگر اصلی نرم افزار، یا توقف ارسال و دریافت داده یا … وجود دارد که با کلید کردن بر روی کلید help در همین پنجره می توانید اطلاعات بیشتری را در مورد آنها بدست آورید.
استفاده از Docklight جهت مانیتورینگ ارتباط سریال میان دو کامپیوتر یا دو میکروکنترلر:
برای استفاده از این قابلیت، کامپیوتر شما باید دارای دو پورت com باشد. در نرم افزار از منوی tools گزینه project setting را انتخاب کنید و تنظیمات آن را مطابق با تصویر زیر تغییر دهید:
توجه داشته باشید که تنظیمات موجود در بخش com port setting باید مطابق با تنظمیات ارتباط سریال سخت افزار باشد. بعد از انجام دادن تنظیمات نرم افزاری، پایه RD (پایه شماره دو پورت کام / پایه ارسال داده) دستگاه شماره یک که به پایه TD (پایه شماره 3 پورت COM / پایه دریافت داده) دستگاه شماره دو متصل شده است را به پایه RD پورت COM شماره یک کامیپوتری که نرم افزار Docklight بر رویش نصب است وصل کنید. همچنین پایه RD دستگاه شماره دو که به پایه TD دستگاه شماره یک متصل شده است را به پایه RD پورت COM شماره دو کامیپوتر مذکور متصل کنید، پایه گراند در هر چهار پورت باید به هم متصل شود:
از منوی run گزینه start communication را انتخاب کنید تا مانیتورینگ ارتباط سریال میان دو دستگاه آغاز شده و داده مبادله شده بین آنها در نرم افزار Docklight نمایش داده شود. Docklight Scripting و Docklight DLL از دیگر قابلیت های این نرم افزار هستند که با مراجعه به آدرس زیر میتوانید اطلاعات بیشتری را در مورد آنها بدست آورید:
دانلود کنید:
- ویژگی های نسخه جدید
- سیستم مورد نیاز برای نصب
- اطلاعات بیشتر و دانلود
ویژگی های اضافه شده به ورژن های مختلف نرم افزار را در این صفحه مشاهده کنید.
Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP
Additional requirements:
- Minimum one COM port available. Two COM ports for monitoring communication between two serial devices
ورژن نرم افزار: 2.2.8
اطلاعات بیشتر: سایت docklight
کتاب ها و مطالب آموزشی: آموزش نرم افزار در سایت سازنده
Download “Docklight” Docklight_2.2.8_nonlinear.ir.rar – 503 بار دانلود شده است – 11 مگابایت
پسورد فایل:nonlinear.ir